En İyi Beslenme Biçimi Hangisi? Popüler Diyetlere Bakış – Bölüm 1

Diyet deyince akıllara hemen kilo vermek gelse de aslında kelime anlamı olarak diyet “sağlığı korumak veya düzeltmek amacı ile uygulanan beslenme düzeni” dir.

Televizyonda, gazetelerde, dergilerde ve internet sitelerinde paylaşılan diyet listelerini birer beslenme prensibi olarak ele aldık ve senin için en uygununu seçmene yardımcı olmak istedik. Unutma amaç sadece kilo kaybetmek değil bir beslenme stilini benimsemek.

Hemen başlıyoruz.

Atkins Diyeti
atkinsdiyet

Atkins diyeti Robert Atkins 1970’li yıllarda hazırlandı ve özellikle 90’lı yılların sonu ile 2000’li yılların başlarında oldukça popülarite kazandı. Bu diyetin temel felsefesi; düşük karbonhidrat tüketerek kilo verdirmek.

Diyette ilk iki hafta karbonhidratların her türü kesiliyor ve günde sadece 20 gram civarında karbonhidrata izin veriliyor. Ancak istediğin kadar protein ve yüksek miktarda doymuş ya da doymamış yağ tüketebiliyorsun. Bu dönemde kandaki insülin seviyesi oldukça düşük kalıyor ve vücudun enerji için karbonhidratlardan yağlara yönelmesi sağlanıyor. İlerleyen haftalarda karbonhidrat miktarı yavaş yavaş artırılıyor ve vücudun kilo vermeye devam etmesi sağlanıyor.

Tahmin edebileceğin gibi karbonhidratları tamamen kesmek oldukça zor. Başlarda sıkça halsizlik, baş dönmesi ve odaklanamama gibi yan etkiler görülüyor. Diğer yandan da Atkins diyetinde özellikle hayvansal doymuş yağ içeren gıdaların yoğun olarak tüketilmesi serbest olduğu için bu konuda çekinceler bulunmakta.

Atkins diyeti, kilo verme amacı olanlar için etkili olabilecek bir diyet. Kalori sayımı gerektirmemesi de iyi yanlarından. Ancak bahsettiğimiz gibi çok düşük karbonhidrat miktarı içermesi nedeniyle uygulaması zor olmakla birlikte kişiyi beslenme alışkanlıklarını değiştirmeye ve disipline zorluyor. Bu da uzun süre diyete devam etmeyi zorlaştırıyor ve diyet bırakıldığı durumda ise doğal olarak kaybedilen kilolar geri alınabiliyor.

Düzenli antrenman yapan kişilerde antrenman performansını da olumsuz etkileyebiliyor ancak sıkça abur cubur tüketiyor, paketlenmiş gıda ve hamur işlerini bir türlü azaltamıyorsan, bu katı program işine yarayabilir.

Vejetaryen Diyet

vejeteryandiyet

Vejetaryen diyet hayvansal gıdaların bazılarını ya da tamamını elimine etme esasına dayanıyor. Vejetaryen beslenmede meyveler, sebzeler, tohumlar, baklagiller, tahıl ürünleri ve kuruyemiş tüketmek serbest.

Vejetaryen beslenmenin de birçok farklı çeşidi var. Bunlar beslenme düzenine farklı gıdaları ekleyip çıkarma ile birbirinden ayrılıyor. En yaygın olanı ise lakto-ovo vejetaryenlik. Bu tür vejetaryenler yumurta, süt ürünleri ve bal haricinde hayvansal gıda tüketmiyorlar. Bu türlerin en uç noktasında bulunan vegan beslenmede ise hiçbir hayvansal kaynaklı gıda tüketilmiyor.

Vejetaryen beslenme ile alınan gıdalar genellikle doymuş yağ ve kolesterol açısından oldukça düşük seviyede. Yapılan bazı araştırmalar vejetaryen beslenmeyi benimsemiş kişilerde obezite, kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, şeker hastalığı gibi risklerin daha düşük olduğunu ve bu kişilerin daha uzun yaşamaya meyilli olduğunu ortaya koyuyor.

Diğer yandan vejetaryen beslenmede demir, omega 3 yağ asitleri, B-12 vitamini ve bazı temel protein eksiklikleri görülebiliyor. Ayrıca pek çok kişi, hayvansal gıdalardan kestiği kalori miktarını karbonhidratlardan tamamlamaya çalışıyor, bu da kalori kontrolü iyi ayarlanmazsa kilo almaya neden olabiliyor.

Bir süre araştırma, öğrenme ve planlama döneminden sonra aslında herkesin uygulayabileceği vejetaryen beslenmenin en zor kısmı “alışmak”. Hayat boyu et, tavuk, balık gibi gıdalar içeren bir beslenme tarzından önemli bir besin grubu çıkarılıyor. Bu geçişi aşama aşama gerçekleştirmek en kolay yol olacaktır.

Akdeniz Diyeti

akdenizdiyet

Akdeniz diyeti Akdeniz ülkelerinde yaşayan kişilerin genellikle kalp hastalığına daha az yakalandığı ve kolesterol problemlerinin de daha az olduğu gözlemi üzerine oluşturulmuş bir beslenme türüdür. Aslında tek bir Akdeniz beslenme planı olmamakla birlikte genel olarak bu beslenme disiplininde bolca taze sebze, meyve, balık, baklagiller, tam tahıllı ürünler ve zeytinyağı gibi sağlıklı yağların tüketilmesi vardır.Akdeniz diyetinde haftada 2-3 defa balık tüketilmesi, kırmızı etin ise ayda en fazla 2-3 defa tüketilmesi öneriliyor. Tuz yerine mümkün olduğunca baharatlar, nane ve kekik gibi otlar kullanılıyor.

Bir diğer nokta da margarin veya tereyağı yerine zeytinyağı ve kanola yağı gibi yağların kullanılması. Kuruyemişler de atıştırma olarak aşırıya kaçmadan düzenli olarak tüketiliyor.

Kilo vermede de etkili olan bu beslenme türünde çok katı kısıtlamalar olmadığından hem uygulamaya başlamak, hem de uzun dönemde sürdürmek zor değil.

Yazı serimizin gelecek bölümlerinde ketojenik diyet ve paleo diyetini mercek altına alacağız.



PAYLAŞ
2 YORUM
mumtaz yucel | 13 Temmuz 2016, 20:07 - Cevapla

Aciklamalar fazla detaya bogmadan kisa net ve de oz cok guzel

Merve Uzun | 15 Temmuz 2016, 10:18 - Cevapla

Harika

YORUM YAP

İşaretli alanların doğru doldurulduğuna emin olunuz.

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

Haftalık güncel içerikleri takip etmek için e-bültenimize üye olabilirsin.

GÖNDER